farkındalık terapisi

Ana Sayfa   |   İletişim   |   Hakkımızda

 

FARKINDALIK TERAPİSİ VE BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ

Bilişsel Davranışçı Terapinin temellerinden olan Bilişsel Yeniden Değerlendirme (cognitive restructuring) veya Farkındalık Temelli Terapilerinin hepsinin de ortak hedeflerinden birisi aslında emosyon regülasyonudur. Emosyonların regülasyonu davranışların da kontrolünü sağlamaktadır (veya tersi).

Bilişsel çarpıtmalar aslında farkında olmama halinin bir sonucudur. Yargılar, bilişsel çarpıtmalara yol açar. Farkındalık Temelli Terapilerin getirdiği yargısızlık ve kabullenme, bilişsel çarpıtmaların oluşmasını engeller.

Bilişsel üçlünün tümü "değersizlik, çaresizlik, umutsuzluk" yargılardan oluşmaktadır. Geçmiş ve gelecekle uğraşın sonucudur. Acılardan kaçmanın veya ertelemenin basit bir bedelidir. Düşüncelere bağlanmanın bir tezahürüdür. Farkındalık Temelli Terapilerinin kullandığı yöntemler olan yargısızlık, kabullenme, şimdiye odaklanma ve bilişsel ayrılaşma, işte bu noktada değişime yol açmaktadır.

Bilişsel şema; özel durumlardaki deneyimlerin özetlenmesinden oluşan geçmiş bilgilerin, organize bilişsel yapılarıdır. Şemalar yeni bilginin işlenmesinde ve depolanmış bilginin geri çağrılmasında etkin olur. Bu şemalar birçok sorunun oluşumunda kaynaktır. Şemalardan arınmak için yargısız bir şekilde şimdiye odaklanmak etkili olabilmektedir.

Yazan: Kültegin Ögel

 

 

Farkındalık Terapisi Çalışma Grubu - 2013

 

 

 

New Page 1
   

Duyurular

Farkındalık Terapisi ile ilgili eğitim ve toplantı gibi tüm duyurulara buradan ulaşabilirsiniz...

Farkındalık

Farkındalık Terapisi

Yayınlar

FARKET

Farkındalık Okulda

Çalışma Grubu